Egenkapital = arvefinansiering.

En relativt liten, lite moderne bolig utenfor de mest attraktive adressene i et sentralt område (det vil si i nærhet av jobber) har en startpris på rundt 3 millioner kroner. Til det trenger man en inntekt på ca 750.000. Det er oppnåelig for et par med normal inntekt, eller en enslig med god inntekt. Prisnivået gjør at enslige i hovedsak er ekskludert fra boligmarkedet dersom de ikke tjener over snitt. Prisnivået et imidlertid styrt av tilbud og etterspørsel, så det er hovedsakelig for lite boligbygging som er årsaken til de høye prisene. Noen har kanskje en urealistisk idealistisk ide om å snu sentralisering og flytte arbeidsplasser til distriktene, men urbanisering er nok kommet for å bli. Det må bare tas innover seg at de store byene kommer til å vokse kraftig videre inn i fremtiden. Det er byene som tar imot nesten all befolkningsvekst, både i Norge og på verdensbasis. Det er også mest effektiv bosetting av mennesker i den verden vi går inn i, hvor effektiv distribusjon av ressurser blir svært viktig. Så vi bør premiere bosetting sentralt.

ny_bolig_1_web

Boligbygging er det enkle svaret på høye priser. Det er for mange boligkjøpere i forhold til boligselgere.

Men denne bloggposten handler om egenkapital. Egenkapitalkravet er delvis ment å sikre at bankene ikke går på tap, at de ikke gir for mye lån som ikke kan betjenes. Delvis er det tenkt å bremse boligmarkedet sånn at folk må bruke tid til å spare før de kan kjøpe. Altså et ønske om å ekskludere folk fra markedet for å dempe press i markedet på de som fortsatt henger med på galoppen.

I eksempelet over med en bolig på 3 millioner, så må en boligkjøper spare opp 450.000 før han kan legge inn bud. Dette skal spares opp samtidig som man leier bolig, stifter familie og etablerer seg. De fleste kan bare glemme å klare å spare så mye, uten å måtte avlyse alle ferier og tilby barna vann og knekkebrød til alle måltider.

b4b7c6968dd157254a6337af7eda9a63_f628fd7f67e8fa4eabe389b6d5923c4a

Egenkapitalkravet gjør at det i praksis kun er de som arver penger som kan kjøpe bolig i dag.

Løsning: Bankene burde heller instrueres til å se på om man har stabil inntekt over noen år. At en 20-åring som ikke har fått vise hvor økonimisk stabil hun er må leie er greit, men det er galt at folk over 35 må leie når de faktisk har god og stabil inntekt uten gjeldsanmerkninger. Egenkapitalkravet må fjernes fullstendig og heller erstattes av krav om minst 5 år fast jobb.

De fleste ungdommer i dag kan glemme å få seg egen bolig i de store byene i fremtiden med dagens politikk. De må regne med å betale 40-60% av inntekta si til en boligspekulant isteden. Boligskatt hjelper ikke. Da øker bare husleia på leiemarkedet også, og man har enda mindre å spare til egenkapital. Boligene på eiemarkedet er derfor i praksis reservert barn av formuende foreldre.

Generasjonsmessig er det sånn at den eldre generasjon nå har hatt det fantastisk godt, men drar med seg stigen opp etter seg og lar barna svi. Vi har et samfunn som legger jobbene sentralt, og samtidig gjør vi det tilnærmet umulig å bo der jobbene finnes. Det henger ikke sammen.

stige

«Bo utenfor byen», sier noen. For det første er prisene svært høye i anstendig pendleravstand, og skal du bo et sted hvor prisene begynner å bli såpass lave at du kan spare deg opp egenkapital uten å kun leve på vann og brød, så finnes det ikke kollektivtransport inn til jobben din som duger, du rekker ikke barnehagekjernetiden og må sitte i bilkø sammen med alle andre som ikke har råd å bo i nærheten av jobben sin. I tillegg er det snakk om falleferdige oppussingsobjekt som du må bruke all fritid på å sette istand.

Er det ønskelig at vanlige folk skal bo utenfor byen bør vi bygge mye større motorveier og fjerne bomringen, lage gigantparkeringshus i sentrum sånn at folk kan pendle inn til byen fra hytteområdet i huttiheita de har råd å bo på. Er det det vi ønsker? Folk får et pendlerliv. Er det bra for barna at maks en av foreldrene kan rekke hjem til middag? Er det bra for miljøet at folk tvinges til å kjøre bil til jobb istedenfor å bo et sentralt sted med fungerende kollektivtransport?

Det må bygges mer boliger, men den største drivkraften i den usosiale forskjellsbehandlingen på boligmarkedet er arv fra foreldre. Velsituerte foreldre gjør selvsagt det beste for barna sine, men de ødelegger samtidig for alle andre. Politikere må derfor stoppe foreldre fra denne bjørnetjenesten. Boligmarkedet raseres ved å premiere arvefinansiering istedenfor forpliktende boliggjeld finansiert av ordinær arbeidsinntekt. Vanlige folk presses ut av byen, og lenger og lenger bort. Mer og mer pendling som MDG kan prøve å begrense. Utrolig at politkerne er så dumme og har så selvmotsigende politikk. Dette fungerer ikke, rett  og slett.

maxresdefault

Egenkapitalkravet må vekk (så folk kan kjøpe bolig de har råd å betjene gjelden på). Og det må bygges mye mer boliger (for å presse prisene ned så folk med lavere, men stabil inntekt også kan eie noe, selv om det ikke er på en populær adresse og langt fra noe luksus). Dette er to forskjellige problemstillinger. Det er egenkapitalkravet som virkelig lager usosiale forskjeller her, fordi det premierer de med pengesterke foreldre. De med lavere inntekt vil slite like mye på leiemarkedet som på eiemarkedet, så da vil mer normal markedsstyring sette prisen på hva forskjellige inntektsgrupper har råd til. Det er forsåvidt greit og rettferdig, i og med at inntekt delvis er selvvalgt og en belønning av innsats og evner. Vi har relativt lite lønnsforskjeller i Norge, så her er det ikke voldsom stor forskjell mellom folk. Bankene vil ikke kunne gi mer enn 100% finansiering av et objekt til 4 ganger årsinntekten din, så det vil stoppe seg selv dersom kun inntekt legges til grunn og ikke arv (egenkapital). Egenkapitalkravet handler om hva foreldrene dine har av kapitalreserver, ikke hva du selv tjener. Det er avskyelig å ha en sånn ordning i 2016.

 

Jobb til politikere:

a) Få fart på boligbygging. La utbyggere få fortgang i søknader, tilby tomter til utbyggere. Krev at regulerte tomter igangsettes bygging på innen relativt kort tid og ikke «legges på vent» som en kapitalreserve til seinere. La staten bygge mer studentboliger og flere kommunale leiligheter. Bygg særlig ut tomter i «finere» strøk, hvor det ofte er dårlig tomteutnyttelse og god kapasitet på kollektivnettet i forhold til områder som allerede er preget av blokkbebyggelse. Også vestkanten bør innse at de ikke bor på landet, og akseptere boligblokker.

b) Fjern egenkapitalkravet. I sin helhet. 100% finansiering er null problem. Problemet med likviditet er om folk ikke har jobb. At de hadde egenkapital når de kjøpte gjør dem ikke mer istand til å betjene gjelden enn andre, det er rent sludder. Eneste funksjonen egenkapitalkravet har er å ekskludere de som ikke har rike foreldre.

 

Blogglistenhits

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s