Sigøynerkultur og ukultur.

I Norge har vi den siste tiden fått et økende problem med sigøynere. Det har medført sterk grad av synlig tigging på offentlige knutepunkt og forsøpling rundt de provisoriske boplassene de har etablert seg. Det har også ført med seg økning av lommetyveri og annen småkriminell atferd, og det har vært konflikter med fastboende, spesielt der det har blitt etablert sigøynerleirer nær vanlige boligområder.

Sigøynere

Sigøynere

Parallelt med dette kommer det en uunngåelig diskusjon om tiltak samt tilhørende rasismedebatt. Det kan være vanskelig å foreslå tiltak, fordi de klassifiseres som rasisme, inhumant, intolerant eller renovasjonslover. Mange folkelige forslag er faktisk også ren rasisme; Det er mange som bare enkelt foreslår at sigøynere er et møkkafolk som bør interneres uten noen annen begrunnelse enn at de er sigøynere. På den annen side så vil manglende tiltak medføre økt rasisme av denne typen.

Det er spesielt ille å se at Senterpartiet benytter folkets misnøye med sigøynerne til å fronte sin anti-EU propaganda. I sin iver etter å lage et proteksjonistisk bonde-samfunn foreslår de å skrinlegge schengenavtalen og stenge grensen mot Sverige. Det er mer samarbeid som kan løse problemene, ikke mindre.

På den andre siden har man Torbjørn Jagland, som i sin Europa-iver mener at alle land i Europa har et ansvar overfor sigøynerne uansett hvor de er. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10102728

Frykten han mener vi er styrt av er berettiget. Får sigøynerne en infrastruktur her som er bedre enn den de har i hjemlandet, så vil de komme hit. Det er derfor de kommer i utgangspunktet, ikke for å søke jobb. Jeg ville også dratt til steder der det var bedre, dersom jeg hadde levd i fattige kår.

Sigøynerbilde fra Bergen

Sigøynerbilde fra Bergen

Sigøynerne er vant til å leve «fra hånd til munn«, og det krever litt å komme ut av dette. Det hjelper slett ikke å legge ting i hånden deres. Det er nettopp det som er deres problem. Å løse andres problem er heller ikke lett, for en løsning bør komme innenfra. De på utsiden kan hjelpe til med å gi rammebetingelser  som gjør at de kan velge mer «fornuftig». Men de rammebetingelsene bør være i hjemlandet.

«Fornuft» her handler ikke om at de skal slutte å være sigøynere, men at de kan være sigøynere på en måte som er produktiv og selvforsørgende. At de kan være sigøynere som tilbyr skolegang til sine barn, og som ikke er avhengige av tigging eller småkriminalitet. Alt dette er typisk for uproduktive fattigfolk i negative spiraler, og må ikke ses på som «sigøynerkultur». Det er mye annet som er sigøynerkultur, men fattigliv er ikke eksklusivt for sigøynere. Fattigliv er noe som bør bekjempes med sosial politikk, ikke gis mere næring slik som typisk veldedighet gjør.

Vi kan ikke stemple alle sigøynere som forbrytere, alle må behandles som individer og først straffes når de gjør noe galt. Ellers vil vi forlate våre rettsprinsipper og bane veien for inhuman lovgivning. Men vi kan ikke la sigøyneres ukultur spre ubehag og fremmedfrykt i befolkningen.

Som person bør man ikke gi til tiggere, og de som er plagsomt nærgående kan man gjerne be ryke og reise. Man bør ikke gi dem inntrykk av at de er velkommen. Jeg syns personlig sigøynerne er svært sjenerende og forsøpler offentlige steder ved sin tilstedeværelse, og selv om det ikke gjelder alle så gjelder det så mange at det er et samfunnsproblem. Jeg er for flerkultur, og syns mangfold er bra. Et sigøynerorkester på Karl Johan hadde vært sjarmerende, men når det er akkompagnert av en horde tiggere og lommetyver så er sjarmen forlengst forsvunnet. Dette er definitivt et problem som ikke handler om toleranse, men som faktisk handler om ukultur og et samfunnsproblem som krever tiltak.

Folk i reell nød i det norske samfunn vil spesielt lide om vi fortsatt tillater flommen av utenlandske tiggere. I Norge har vi svært lite fattigdom sammenliknet med andre steder, men vi har litt. Noen vil komme skjevt ut, selv i verdens beste sosiale system. Norge er altså blant de beste i verden, men likevel finnes det noen som kan havne veldig galt. De vil i dag drukne i støyen fra blant annet sigøynere.

Som nevnt over må man aldri gi til tiggere, for da kommer det 10 nye. Når sigøynerne kler seg i sine skitneste klær og ynker seg på hvert hjørne, så blir man blaserte. Jeg føler null medlidenhet når jeg passerer dem, kun ubehag. Jeg misliker sterkt at de er der og ødelegger vårt velferdssystem. Og skulle det komme et ynkelig vesen som faktisk lider og trenger hjelp, så vil jeg gå forbi. Hadde ikke tiggerne vært på alle hjørner, så hadde denne kanskje fått min hjelp. I dag kan folk dø på gaten, og jeg vil bare gå forbi dem. Det er bare søppel. Og er ikke det galt å se at man tenker slik for å takle hverdagen?

Dette må man huske på når man tillater sigøynerne å oversvømme offentlige knutepunkt. Det skaper en rullegardin for folk flest. De gir totalt faen i de som trenger noe, fordi sigøynerne har ødelagt vår empati.

Rullegardin

Rullegardin

Hva kan vi gjøre?

Å gjeninnføre løsgjengerloven tror jeg er riktig i så måte. Det er en generell lovgivning, som ikke rammer sigøynerne fordi de er sigøynere, men på grunn av deres atferd.

Jeg forstår at mange blir «rasistisk» når det gjelder sigøynere. Det er selvsagt noe vi ikke skal tolerere, men vi må ta signalet også. Det er enkle menneskers måte å si at de opplever situasjonen som ubehagelig. Og det bør vi ta alvorlig.

Det er ellers hjemlandet (som regel Romania) som bør hjelpe sigøynerne slik at de får mulighet til god nok skolegang og kan arbeide for å bygge landet sitt. Her kan EU være behjelpelig i å få mer øremerkede overføringer. De burde heller overføre penger til Romania enn Hellas, som bare har sløst bort pengene i bankvesenet.

De som personlig ønsker å hjelpe sigøynerne bør heller gi til hjelpeorganisasjoner som driver lokalt i Romania enn å gi til de som kommer hit.

Gypsy

Gypsy

PS: Jeg bruker bevisst betegnelsen Sigøyner. Romani er en språkgruppe fra nord-india, mens sigøyner er en samlebetegnelse på et europeisk nomadefolk som sannsynligvis har røtter til området der det snakkes romani. En del romanifolk er ikke nomader, og en del sigøynere snakker ikke romani og har annen avstamming. Å kalle sigøynere for romfolk kan oppfattes rasistisk av noen, selv om de politisk korrekte i Norge forsøker å innbille oss at det er motsatt. De tar faktisk feil.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s