Påskens egentlige innhold

Da er den årlige tradisjonen med påske igang. Hva man her legger i tradisjon er nok ganske så forskjellig.

Påskekylling

Påskekylling

For meg er påske forbundet med den fineste tiden i året å gå på ski, helst på fjellet. Det er nok snø, og solen har begynt å gi varme i lufta. Det er nok soltimer til at man kan være ute flere timer før det blir mørkt. Påske er å bo i en hytte i et dalføre med relativt kort vei til tregrensen; En hytte med vedfyring og relativt sparsomt kjøkkenutstyr, gjerne med utedass, men som ellers har grei komfort. En hytte man skal tilbringe mange dager i, hvor man derfor må planlegge matrasjoneringen mange dager frem i tid. Og godterirasjonene, spesielt for barn og unge. Ølrasjonene for de litt eldre.
Påske er for meg å gå timesvis i fjellet, og komme tilbake til hytta halvveis snøblind og med solbrent hud som er polert av iskald fjellvind gir stor kontrast man virkelig kjenner på kroppen. Komforten i hytta er en stor kontrast til det ugjestmilde fjellet. Mørket og varmen i hytta på kvelden, mot kulda og det ekstreme lyset som sol mot snøkledde vidder gir. Det fredelige livet i villmarken, mot engelsk krim på TV på kvelden. Isørkenen utenfor, mot lukten av rømmegrøt eller lammelår.

Påskefjellet

Påskefjellet

Og kontraster er nok et stikkord for påsken. Påsken er en overgang fra vinter til vår. Og siden det er noe som skjer hvert år, så gir det fort tradisjoner. De fleste tradisjoner settes til kontrastpunkter, enten i årets gang (kontrastpunktet for solen) eller livets gang (fødsel, pubertet, ekteskap, gravferd).

Mine tradisjoner er på mange måter typisk norsk, men er klart bundet til minner fra barndom. Selv om mine minner stemmer ganske godt overens med det romantiske bildet de fleste har, så er det likevel mange andre tradisjoner i Norge som er forbundet med påske.
Mange pusser båt og gjør den klar til båtsesongen. Mange drar frem motorsykkelen og gjør den klar til sesongen. I milde strøk av Norge er det mange som driver med hagearbeid i påsken, om ikke påsken er tidlig eller vinteren holder et ekstra hardt grep. Mange reiser til Sverige, spesielt skjærtorsdag. Mange bruker fridagene til å reise på ferie, enten til familie i andre deler av landet eller vanlig utenlandsferie. Noen sverger til bypåske, med kino og restaurantbesøk, eventuelt med en dagstur til et alpintanlegg.

Felles for alle påsketradisjoner er at vi takker ja til fridagene, og fyller dem med sesongtilpasset innhold i tråd med våre forgodtbefinnender.

Men så er det noen som pleier å dukke opp og si noe sånt som at «vi må tenke på påskens egentlige innhold«. Som regel er det de samme personene som tropper opp rundt juletider, og maser om julens egentlige innhold. Men i påsken har de et enda mer alvorlig mine. I julen ønsker de at vi skal være takknemlige for det egentlige innholdet, mens i påsken så vil de at vi skal være ydmyk og ha duknakket respekt for det egentlige innhold.

Katolikker

Katolikker

Og det egentlige innhold de snakker om er altså denne Jesus. I julen skal vi være glad for at han ble født, og i påsken skal vi huske på at han døde for våre synder. Her er det ekstremt mye som skurrer.

For det første: Ingen vet om disse datoene stemmer. Det de ber om respekt for er altså historisk sett vill gjetting, når det gjelder datoene.

For det andre: Påsken er egentlig en jødisk tradisjon, Pesach. Tradisjoner med påskelam kommer derfra. Pesach er for å feire utgangen fra Egypt, en myte i det gamle testamentet.

Lammelår

Lammelår

For det tredje: Kristendommen, slik vi kjenner den, er arven fra romersk imperialisme. Det fantes en kristus-sekt, som var i opposisjon til jødene. De brukte allerede etablerte høytider, og la inn mytiske hendelser om denne Jesus på disse. Poenget var å knuse jødene og ellers å få kontroll over mobben (folket, hedninger). Eventyret om Jesus lidelse og død er altså lagt til påsken fordi det var den viktigste tiden for jøder. At det skulle ta såpass av hadde de kanskje ikke trodd.

For det fjerde: Den romerske bibelen (det nye testamentet) omtaler Jesus som «Guds lam». Det er en direkte jødehets som romerne la inn: Jødene slakter lam i påsken, Jesus ble drept i påsken. Guds lam ble slaktet i påsken. Av jødene. Det er hva bibelen sier, og det er ren romersk imperialisme. Det er også her mye av den rasistiske antisemittismen stammer fra, den som nazister bygger på. Det er fra den romerske kristendom, i dag katolisismen.

For det femte: At jesus døde for våre synder må bety at vi har syndet, alle som en. Dette er et menneskesyn som baserer seg på at vi er født som syndere, (noe dåp skal hjelpe til å vaske bort). Vi er derfor alle skitne, mindeverdige skapninger, som kun er verdifulle etter vår død, og kun om vi har trodd på Jesus og prøvd å leve et liv i tråd med geistelige anbefalinger. Altså et liv i tråd med det som romerske keisere fant på, i en tidsepoke som er før vikingetiden. Vi er født håpløse, og vårt eneste håp er å tjene diktater fra for lengst avdøde keisere. En dødskult.

Attis (år 100 evt)

Attis (år 100 evt)

For det sjette: Myten om død og oppstandelse knytter de fleste til myten om Jesus, altså vår kulturarv fra romerriket. Men var dette et genialt trekk, en ny måte å tenke på? Nei! Det var resirkulering. Den egyptiske guden Horus, født av Isis med jomfrufødsel, far var skaperguden Osiris. Kjent? Hva med den frygiske guden Attis som ble henrettet, gravlagt og reiste seg opp igjen. Attis var tilfeldigvis veldig populær i rommerriket rundt år 100 etter vår tidsregning, i en tid hvor de første utkastene til det nye testamentet stammer fra. Hva med den indiske guden Krishna, født av jomfruen Devaki. Han utførte mirakler sammen med sine disipler. Også Krishna stod opp igjen fra de døde. Hva med den greske guden Dionysos, som i tillegg til å gjøre vann til vin, også stod opp fra de døde. Eller den persiske Mithras, som var svært populær blant romerske soldater på grunn av sin dualisme, skille mellom kropp og sjel. Med Mithras var det en ære å dra i krig. Noe kjent med korsridderne senere, bare at Mithras var byttet ut med Jesus?  Mitraskulten hadde hemmelige ritualer, som foregikk over hele romerriket. Hvorfor ikke samle ritualene ett sted, f.eks. i Roma? F.eks. å kalle den Vatikanet, og spre budbringere rundt i kirkelokaler over hele imperiet? Ville ikke det være positivt for sentralmakten? Ops. Det var jo det som skjedde. Men det må jo likevel være sant med denne Jesus! Her har vi jo romerske sannhetsvitner, omskrevet av paver og munker gjennom snart to tusen år. Mye mer sant enn avgudsdyrkingen ellers!

Horus

Horus

For det syvende: Selv om det ikke hadde vært slik at bibelen er en romersk forfalskning for å ha kontroll med folk, altså at bibelen skulle være skrevet ned av folk som var inspirert av Gud og ikke makt, så betyr det at vi må se nærmere på budskapet: Det betyr at vi skal respektere en gud som har skapt oss som skitne, som sender sin sønn for å bli drept av kjærlighet til det dårlige skaperverket. En gud som har skapt homofili, men som fordømmer det. En gud som er ekstremt kvinneundertrykkende. En gud som fordømmer småsynder, og som roser etnisk rensing og massemord. Vi skal altså ha respekt for en gud som vi faktisk unisont burde be dra til helvete!

God hates fags

God hates fags

Og når vi først er inne på helvete: Noen har faktisk også benyttet påsken til å lage ekstrem-metal-festival: Infernofestivalen legges hvert år til påsken. Det er faktisk ikke en unaturlig videreføring av påskens egentlige budskap, dødsdyrkingen i kristendom.

 

Infernofestivalen

Infernofestivalen

 

Men som sagt er det mange forskjellige tradisjoner forbundet med påske, og mangfold er bra. Men objektivt sett så syns jeg faktisk rømmegrøt og skitur er bedre enn dødskultuser, så når folk ber meg tenke på påskens egentlige innhold så tar jeg frem skismørning.

Reklamer

3 responses to “Påskens egentlige innhold

  1. Jeg liker også skitur og rømmegrøt, men tror du har glemt hva som egentlig er hovedbudskapet: oppstandelsen! Ikke fødsel og død, selv om de var spesielle nok, men oppstandelsen, det å seire over døden, er det man feirer i påsken.

    • Kan ikke se at jeg har glemt det. Nevner til og med flere andre myter hvor de kristne har kopiert oppstandelsen fra. Dette var helt vanlig overtro på den tiden. Troen på gjenferd kommer også fra slik overtro. Det var vanlig. Kristendommen er et oppsop av forskjellige populære myter på den tiden, og ble utbredt fordi romerne så det som opportunt å få til en sentralmakt på det åndelige området. Samme grunn som de innførte kristendom i Norge. Det var ikke noe Norge før kristendommen, fordi vi da ikke hadde sentralmakt. Kristendom, jødedom og islam (monoteisme) = sentralmakt.

      Men poenget mitt her var altså at når noen sier «påskens egentlige innhold», så er det en måte å si at påsken handler om Jesus. Og det er feil. Fordi påsken er egentlig jødisk. Andre steder i romerriket var det en vårfest. Så det egentlige budskapet i påsken er at det er vår. Dyr og planter våkner til etter vinterdvalen. Derav var det populært å legge oppstandelse til denne tiden. Det er en allegorisk fremstilling av våren.

      Jeg skal ikke ta fra kristne hva de legger i påsken, men jeg vil ta fra dem utsagnet «egentlige innhold». Det er noe de sier for å fremstille andre som uvitende hedninger, og for å ta copyright på høytiden. Det er faktisk objektivt sett stor sannsynlighet for at det er de religiøse som tar feil. Det finnes mange religioner og tolkninger, og felles for dem er at kun en av dem kan være rett (selv om jeg tror at alle er feil). Det betyr at svært mange går rundt og tar feil. Det skal de få lov til, i mangfoldets navn. Men de skal ikke få lov å fortelle meg hva som egentlig er innholdet i påsken, når de sannsynligvis tar grundig feil.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s