Elixia-barna og cupcake-barna

Tidsklemme

Forsker og tidssosiolog Jörgen Larsson ved Universitetet i Göteborg og Chalmers tekniske högskola har skapt debatt med sin studie om småbarnsfamilier og tidsklemme, hvor han konkluderer med at 35 timersuke kan anbefales.

Tine Dommerud hevder som tilsvar at småbarnsforeldre bør bytte ut en del av sine luksusvaner med tid med barna:

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Tid-til-barna—statens-ansvar-7017367.html

Det er ikke bare tid til barna som er statens ansvar å legge til rette for, men også foreldrenes liv og helse. «Legge til rette for» betyr at man skaper rammebetingelser man kan velge innenfor, ikke at man detaljstyrer og overtar organiseringen.

 I dag har man to hovedtyper PK-barn: Det Dommeerud kaller Elixia-barn, og det jeg vil kalle Cupcake-barn.  Jeg kaller det PK-barn, fordi det gjelder politisk korrekt oppfostring i to forskjellige leire. Begge typer foreldre ønsker at barna skal få en «riktig» oppfostring og barndom, og gjør sitt beste.

Ingen av disse setter egne behov over barnas behov; Det gjelder en annen gruppe barn, som ikke har en PK-oppfostring. Det er de barna som «er i veien» for sine foreldre, og som har en ugjennomtenkt og dårlig oppfostring. Det er ikke disse det er snakk om her.

Elixia-barna har foreldre som er fullt ut yrkesaktive, har et aktivt sosialt liv og som strever med å få tid til alt. De ser helhetlig på det. De vet at uten jobb, ingen gode rammebetingelser for barn. Uten trening, feit mamma. Uten sosialt liv, grinebitermamma. Og det samme for far. Bakdelen er at man får mye stress, og kan ende opp som «Tårnfrid«. Noen kan også ende opp som «curling-foreldre».

Tårnfrid

Tårnfrid

Cupcake-barna har foreldre som reduserer inntekt og arbeidstid for å ha tid til kos med barna. Det er de som har med kaker i barnehagen og på skolen, som inviterer andre foreldre på møter hvor de kan spise kaker og diskutere oppfostring og bli kjent slik at foreldrene i nabolaget kan møte utfordringene når barna kommer i puberteten i god tid og i fellesskap.  De har altså et romantisk forhold til barneoppfostring. Befri barna fra det onde med vafler! Bakdelen her er at livet er sentrert rundt barna. Man skaper egosentriske barn og ens eget liv er kun til for barnas del. All kosen i hverdagen vil også skape både feite barn og foreldre.

Cupcake

Cupcakes

Både «elixia-foreldre» og «cupcake-foreldre» vil kunne ende opp som «curlingforeldre«, som tilrettelegger alt for barna i enten organiserte former (idrettslag og andre betalte aktiviteter) eller uformelle aktiviteter (familieutflukter, samvær med «korrekte» barn) og kjører dem hit og dit.

«Elixia-foreldrene» organiserer rundt barna for å «kjøpe seg tid«, til enten trening, sosialt liv eller yrkesrettede aktiviteter. «Cupcake-foreldrene» organiserer for å skape perfekt hygge og unngå all motstand.

«Elixia-foreldrene» er ofte mer moderne, mens «cupcake-foreldrene» gjerne er  mere tradisjonelle.

Curling

Curling

Min mening er at 35 timers-uke generelt ikke er riktig. Fleksitid er mer det man bør gå inn for å få mer av. Det gjør det lettere med samarbeide mellom foreldrene, hvor den ene henter og den andre bringer i barnehage  (også for de som er skilt), eller eventuelt hente+bringe annenhver uke. For de som er enslige forsørgere, hvor den andre part er nektet eller nekter å ha samvær i hverdagen, så tror jeg at 35-timersuke kan være bra.

Når det gjelder de andre problemstillingene, så er også det noe som foreldre må lære seg å planlegge. Noe tid felles med barna, men også tid hvor den ene passer barn mens den andre «realiserer seg». Og å ha kvalitetstid med barna betyr ikke at det er gjennomorganisert. Organisert liv har de nok av i barnehage/SFO, og behøver mer frilek. De voksne skal være tilgjengelig og kunne forhindre at lek går av skaftet, men ikke tilrettelegge alt hele tiden. Det fratar barna mulighet til egenutvikling, samtidig som det gjør dem til egosentriske barn som forlanger å få alt lagt foran føttene sine og at de voksne er lydige tjenere for barna.

Det er fint mulig å trene og ha et sosialt liv, og yrkeskarriære, samtidig med barn. Man må justere på ting slik at tiden går opp, og med det må man nødvendigvis nedprioritere ting man bruke mye tid på før.  Men å prioritere bort noe må man huske at har konsekvenser. Å kutte ut trening fordi man har barn er etter mitt skjønn dumt. Det må bare planlegges på en annen måte.

Betegnelsen «Elixia-barn» er en nedsettende betegnelse som cupcake-foreldrene står for. De mener prinsippielt at det er feil av foreldre å planlegge bruk av tiden på seg selv, og ikke på kos med barna.  Cupcake-foreldre er sånn sett et konstruert motsvar til dette. Ofte ligger det beste et sted imellom ekstremene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s