Innocence of Idle

VG har snakket med Eric Idle i forbindelse med premieren på Spamalot.

http://www.vg.no/film/artikkel.php?artid=10069142

På spørsmål om «Innocence of Muslims» kan sammenliknes med «Life of Brian» svarer Eric Idle veldig bra. Han tar på heroisk vis avstand fra de krapylene som har laget dette makkverket av en film, som selvfølgelig ikke på noe måte kan sammenliknes med klassikeren «Life of Brian».

Men han gjør likevel en kardinalfeil når han sier «det bør være ulovlig å lage en slik film».

Innocence of muslims

Innocence of muslims

Nei, nei nei! Det må absolutt ikke bli ulovlig å lage elendige filmer! Å være på et kunstnerisk minusnivå må da være lovlig! Det som er hele problemet her er at man vier oppmerksomhet til noe som er et absolutt makkverk. Og selvsagt at pappskaller i den muslimske verden lar seg irritere av idioter i den kristne verden.

Man må regne med massevis av provokasjoner mot islam. Muslimer har blottlagt hva som er deres ømme punkt, og på både blogger og i større format vil man måtte regne med at dette både tilsiktet og utilsiktet vil tråkkes på. Det vil garantert misbrukes av islamofobe. Også sionister og jøder vil misbruke dette for å skape mer islamofobi og med det indirekte støtte til sitt apartheidprosjekt i midtøsten. Dette er garantert, og vil definitivt være en del av hverdagen i lang tid fremover.

At humanister (både ateister og moderate religiøse) tar avstand til ondskapsfulle krenkelser er bra! Og Eric Idle gjør en god jobb. Men vi må ikke bli så humane at vi gir bort vår kunstneriske frihet, vår ytringsfrihet inklusive meningsløs harsellering. Hva majoriteten mener er morsomt eller ikke vil kunne endre seg over tid med skiftende generasjoner.

Dette vet Idle, siden filmen hans ble forbudt, også i Norge.

Life of Brian

Life of Brian

«Life of Brian» var blasfemisk innenfra. Det var den kristne kultur som tok et oppgjør med seg selv, og så på hvor tilfeldig historien kunne være. Mye av poenget med filmen er å spørre seg selv hva som er tilfeldig, og hva som er uunngåelige historiske hendelser. Det kan også videreføres til det religiøse, hva som er verdslig og hva som er guddommelig.

«Innocence of Muslims» er krenkelse utenfra. Hensikten er ikke at muslimer skal tenke over sitt forhold til verden eller religionen, men at de skal bli krenket. Det er hele poenget med filmen. Det er motsatt hensikt av hva Eric Idle og co hadde med sin film.

Life of Brian står seg fortsatt som en av de aller beste komedier som noensinne er filmet. Ingen når opp til samme kunstneriske nivå, med intelligens, satire og skuespillerprestasjoner. Sangen «Always look on the bright side of life» står seg også som en klassiker helt på egen hånd.

«Innocence of muslims» vil bli husket som et krenkende makkverk, om den overhodet vil bli husket om to uker.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s