Fengselsmat og Romerriket.

Life of Brian

Romerriket

«Når du er i Roma, gjør som romerne!». Marit Christensen mener at folk, og særlig fanger, skal tilpasse seg skikkene i det landet de er i:

http://www.vg.no/nyheter/meninger/artikkel.php?artid=10068845

Dette kommer på bakgrunn av at fanger har uttrykt ønske om å få halal-mat i norske fengsler.

Jeg syns det er riktig at fanger bør være glade for at de får næringsrik mat, og ikke bare «vann og brød». De dør ikke av å spise svinekjøtt, og dør heller ikke av å være sulten om de velger å hoppe over de måltidene som ikke tilfredstiller deres tro. De kan spise en brødskive med syltetøy isteden.

Vann og brød

Straff er frihetsberøvelse, inklusive friheten til å velge din egen meny. Det å kunne velge halal-mat er noe man kan gjøre i det frie samfunn. Å være kriminell i vårt frie samfunn betyr at man selv har valgt risikoen for å miste friheten, om man blir dømt.

Men «Gjør som romerne i Roma» betyr ikke bare respekt for tradisjonene der du er. Det er også et symbol på monokulturenes kraft. Det var romerriket som spredte kristendom og mye av sin kunnskap og kultur, samtidig som de underla seg folk og land. Poenget var at enten gjorde du som romerne sa, ellers ble du drept. Men bak romernes rygg kunne man være seg selv.  (Men det er ikke populært å le av navnet til Biggus Dickus bak deres rygg, jfr. Monty Pythons Life of Brian..)

Biggus Dickus

Biggus Dickus

Så poenget er vel ikke at andre kulturer skal gå med lusekofte og gumle brunost mens vi ser på, og kaste seg over halal-maten med en gang vi snur oss.  De fleste ønsker vel et fritt samfunn der man kan leve i respekt med seg selv og med andre, og hvor man kan lære av de som gjør ting annerledes.

Men vi skal ikke la andre kulturer diktere hva eller hvordan vi skal leve, og heller ikke la oss overtale til å investere mye ressurser i å tilpasse kulturelle tilbud til kulturer som opprinnelig kommer andre steder fra. McDonalds kommer fra USA, og halal fra den muslimske verden. Begge deler er OK, så lenge det finansieres av de som ønsker det.  Staten og skattebetalerne skal altså ikke tilrettelegge særskilt for spesialkost, unntatt når det er av medisinske årsaker.

Men staten bør heller ikke hindre kulturell utfoldelse bare for å være vrang. Å ikke støtte countrymusikk eller halal-mat er OK, men å aktivt forhindre folk å høre på country eller spise halal bør ikke skje.

Så en mellomting av respekt for det tradisjonelle og det som er nytt eller annerledes er kanskje en god målsetning?

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s