Reblogger denne for å få frem en kommentar på bruk av smykker (kors).

Gruppepress

Jeg ser at det norske Tro og Livssynsutvalget sannsynligvis går inn for at politi og dommere skal kunne bære hijab og annen religiøse uniformering, i tillegg til den offentlige uniformen de bærer i kraft av sin tjenestemannsrolle.

http://www.dagbladet.no/2012/01/16/nyheter/politikk/arbeidsliv/innenriks/hijab_and_politi/19811117/

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Utvalg-foreslar-hijab-i-politiet-6742316.html

Det er jo flott at man har personlig livssynsfrihet, men politi med hijab, turban, flosshatt etc blir som å sette prester fra KLM-sketsjer til å være politi. Det blir klovnestreker av uniformen.

Jeg har fra før av ingen respekt for religiøse uniformer, og ser på det som svært nedverdigende å skulle måtte forholde meg til en jøde, kristen eller muslim som representant for ordensmakten. Hva vedkommende er privat er uten betydning, men i sin rolle som offentlig tjenestemann skal han/hun ikke målbære en annen rolle enn sin tjenestemessige. Fokuset blir helt noe annet om fanatikerne får lov å gå med sine religiøse plagg. Da blir vedkommende en religiøs fanatiker…

Vis opprinnelig innlegg 654 ord igjen

Reklamer

4 responses to “

 1. Politiet skal tjene staten her hos oss.
  Vi kan ikke begynne å innføre regler som om vi var en stat med religionen som politisk overordnet, som islam og vatikanet. Der tjener ordensmakten Gud og viser det i bekledning. Den norse stat har ikke den tradisjonen og skal selvsagt ikke late som om det er uten betydning hva man bærer av symboler.
  Har man ikke øverste lojalitet til den norske stat så skal man heller ikke bære uniform. Det er idiotisk å blande dette.

  • En ting er at vi ikke har den tradisjonen, men det bærende argumentet må jo være at en ordensmakt ikke skal fremstå som et religiøst politi. Det kan fort fremstå som et moralpoliti (siden religion i stor grad er moral, i forskjellige tolkninger). Politimakt har lovverket som rettesnor, og skal ved uniform vise at de sørger for at loven som landets regjering har vedtatt følges. Uniformeringens poeng er å fremstå som en enhet, og for å skjule individualismen. Religion bør være et individuelt valg, ikke kollektivisme.

   Jeg skjønner at man ønsker å respektere folks religion, og at det er det som ligger bak. Men jeg mener også at man skal respektere at mange blir provosert av religion, og vil ha seg frabedt å bli dyttet religiøse symboler og uniformer i ansiktet. For mange er religion noe av det de respekterer minst i samfunnet. (Ateister regner gjerne religioner generelt for å representere irrasjonell tro på eventyr, mens religiøse ofte har sterke meninger om «konkurrerende» religioner). Så det vil derfor medføre at politiet (og andre yrker) mister respekt ved å promotere religioner.

   Så det er ikke først og fremst et «ateistisk» prosjekt for å «forby» religiøse symboler. Det handler om den oppgaven offentligheten skal løse, og i ytterste konsekvens respekten overfor publikum. De ansattes ønsker om bekledning bør være underordnet i en sånn sammenheng.

   Takker for kommentaren! 🙂

 2. Det var forresten noen flotte illustrasjoner til det opprinnelige innlegget ditt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s