Leger, abort og magi.

Feil yrke

Leger som ønsker å bare gjøre halve jobben sin bør selvsagt ikke få lov å være offentlig lege. Religion har ingenting i legeyrket å gjøre, så om man ikke klarer å forholde seg profesjonelt og ureligiøst til sitt yrke, så må man slutte i en slik offentlig jobb.

http://www.abcnyheter.no/nyheter/helse/2012/02/14/ber-leger-bytte-jobb-om-de-ikke-vil-henvise-til-abort

På samme måte burde det være en selvfølge at offentlig ansatte legger religiøse hodeplagg og uniformer hjemme, og kler seg slik at de ikke gir inntrykk av å opptre som en religiøs klovn istedenfor en offentlig ansatt.

Nå må religiøse snart skjønne at religionen deres er et privat anliggende, som ikke har noe å gjøre i skole, barnehage, legekontor, NAV, politi eller andre offentlige steder å gjøre. Religion er ikke noe som skal dyttes på andre, men skal holdes privat!

Abort

Flott at regjeringen (Ap) står imot presset fra de religiøse fundamentalistenes lobbyvirksomhet.

Dessuten: En lege som er religiøs fundamentalist (slik abortmotstandere er), vil man måtte spørre seg om tar jobben sin seriøst. Dersom tro på magi og trolldomskunster (kristendom) er større enn legegjerningen, så har de valgt feil yrke. Jeg vil bytte lege tvert, dersom denne gir uttrykk for religiøse ideer. Det er totalt imot legegjerningen å tro på magi (religion). Jeg stille meg sterkt tvilende til den behandlingen vedkommende lege yter. Å skrive ut en resept på en «fader vår» og en penicilin… Nei takk!

Religion

Reklamer

2 responses to “Leger, abort og magi.

 1. Kusinen min strevet i mange år med å holde liv i sitt syke barn, en autist.
  Hun møtte av sykehuslegene denne gjengse holdningen:
  «Var det ikke bedre han fikk slippe nå?» «Det har ingen hensikt å streve lenger, han er jo en grønnsak og får aldri et menneskeverdig liv.»
  Moren til denne «grønnsaken» sa:
  «Ingen har så langt klart å diagnostisere ham. Jeg arbeider hardt døgnet rundt for å holde liv i ham! Det ville hjulpet meg om dere ville arbeide for det samme! I det minste for å gi ham en diagnose. Jeg håper han fremdeles defineres som så mye menneske at han kan få en menneskeverdig behandling.»

  Noen ganger vil det være godt å være trygg på at legene faktisk elsker og arbeider for livet og menneskeverdet og ikke orker å motarbeide det.
  Abort er en dødstjeneste og har egentlig ingenting med legeyrket å gjøre.
  Jeg ser godt poengene dine, som du argumenterer sterkt for, men man skal ikke la staten dirigere samvittigheten.

  • Jeg respekterer ditt syn, men vil argumentere litt for mitt syn. Håper det ikke er trøttende 🙂

   Abort er slett ingen dødstjeneste, slik jeg ser det. Abort er å ikke igangsette liv. Dødstjeneste er å avslutte eksisterende liv (medlidenhetsdrap). Et liv er ikke et liv før det har begynt å leve.

   Ved unnfangelse er det udiskutabelt ikke liv. Ved fødsel er det udiskutabelt liv. Et sted underveis går det fra å ikke være liv til å bli liv. Vi har en relativt konservativ grense på når dette punktet er satt. Leger som ikke kan forholde seg til dette, er ikke leger, men shamaner med personlig agenda. Det er mange diskutable grenser som man tar en faglig beslutning på å fastsette, for å unngå for mye skjønn og synsing i «felten». Det gjelder både hjernedødhet/koma og i livets siste fase når kroppen er døende, samt foreskriving av medisiner. Leger skal ikke overprøve slike grenser overfor pasientene, men argumentere mot de myndigheter som setter grensen.

   Å bare kalle det at «Staten dirigerer samvittigheten» blir nok lettvindt. Staten er i dette tilfellet legene selv, som faglig kommer frem til anbefalinger, som deretter gjennomgår demokratisk behandling for å nedfelles i lovverk. Ingeniører i vegvesenet kan heller ikke selv bestemme fartsgrensen på veien der vedkommende bor, ut fra sitt personlige syn. Det er alle vegingeniører pluss politikerne som bestemmer dette, og lager et regelverk for dette. Slik er det også for leger! Det er et yrke, ikke en personlig arena. Og en ambulansesjåfør kan ikke nekte å ta med negere som pisser i buksa etter å ha blitt slått ned i parken, uansett hvor ekkelt sjåføren syns det er. Da kan han ikke være ambulansesjåfør. (For å ta et konkret eksempel fra media..)

   Å ikke ønske å ta abort er et personlig valg som jeg har full respekt for. At en lege selv ikke ønsker å ta abort er fullt forståelig, men ikke at en lege moraliserer overfor pasientene. Det skal bare ikke en lege gjøre. Men han/hun kan gjerne argumentere for sitt syn som medlem i et politisk parti. Det er OK å være motstander av all abort, også incest og voldtekt, men ikke når du er på jobb som lege. Å sitte og si til tenåringsjenta at hun må være snill jente og føde mulattungen etter asylsøkeren som voldtok henne, og leve med skammen resten av livet, det får være inhumane politikeres og presters oppgave, og ikke leger. (For å sette det på spissen….)

   Dersom en pasient kommer gjentakende ganger til legen for å utføre abort, så bør imidlertid legen gjøre oppmerksom på at abort er en nødrett og ikke et prevensjonsmiddel. Dette fordi abort kan ha skadelige bivirkinger, så det er slett ikke noe man skal oppmuntre til eller se på som lettvindt. Da har advarselen en medisinsk årsak, og ikke en religiøs årsak.

   Legeyrket er delvis et teknisk yrke (hvor menneskekroppen er et objekt, en maskin, som skal repareres) og delvis et serviceyrke (hvor pasientens følelser og egenverd skal tas alvorlig). Så selv om legen har en grense for abort som avviker fra det som er teknisk satt av myndighetene, så skal en lege forholde seg til den tekniske grensen som er satt. Hun/han kan eventuelt argumentere for at man bør endre denen grensen. Det gjøres i så fall mot myndighetene, og ikke mot pasientene.
   Punkt to er at siden legeyrket er et serviceyrke, så er det fullstendig feil kundebehandling å moralisere overfor en pasient som ber om noe som er pasientens rettigheter nedfelt i norsk lov.

   Jeg har skrevet litt om temaet abort før: https://gruppepress.wordpress.com/2012/01/09/kjonnsbasert-abort
   og her: https://gruppepress.wordpress.com/2011/11/16/hellige-gronnsaker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s