License to bill

I Norge har vi en kringastingsavgift som er knyttet opp mot eierskap av TV-mottaker. Det er etter modell fra BBC, og denne modellen brukes også i Sverige og andre steder.

NRK-lisens

Etter at man åpnet for konkurranse og et mangefasettert mediebilde for radio og TV, så har kritikken mot denne avgiften og modellen tiltatt. Mange er forarget på denne avgiften. Og det er med rette.

http://www.aftenposten.no/meninger/Blir-jeg-en-forbryter_-NRK-6745139.html

Dette var en OK avgift når TV var et luksusgode, samt at man bare hadde en TV-stasjon. Radiolyttere som ikke hadde TV var riktignok gratispassasjerer, men det kunne man se mellom fingrene på.

TV-slave

Visse deler av NRK er under politisk innflytelse. Det gjelder spesialiserte programprofiler for snevre grupper, kulturformidling, nynorsk, distriktssendinger og formidling av politiske satsingsområder (f.eks.helse, kosthold, idrett, bevisstgjøring av holdninger etc).

Dette har vært og er viktige hensyn. Men det forsvarer ikke lisensmodellen. Dersom det er viktig å ha politisk, demokratisk innflytelse på dette, noe jeg vil hevde at det er, så bør dette finansieres over statsbudsjettet.

Aviser

Når det gjelder aviser så har vi aldri hatt lisensmodellen. Det er ikke slik at alle er tvunget til å betale abonnement på Aftenposten, mens man kan velge å kjøpe de andre avisene. Det har historiske årsaker, fordi avisdrift ikke ble iverksatt av stortinget, men av forskjellige samfunnsgrupper. Aviser var ikke tverrpolitiske, men hadde egne politiske ståsted. På samme måten er det historiske årsaker til at vi har lisensmodell for NRK.

Det finnes flere måter å komme ut av denne historiske tvangstrøya på:

  • Selge NRK, og helkommersialisere det. Dvs. at man mister demokratisk styring, og at allmennkringkasting forsvinner. Det kan være riktig dersom vi går mot et segregert samfunn hvor vi ikke har felles verdier, språk og kultur. Da har man også gitt opp å ha et minste felles multiplum av norske verdier, og overlatt kulturbyggingen til Hollywood og Bollywood.
  • Bevare NRK som i dag, men finansiere det over skatteseddelen. «Alle» vil fortsatt være med på å betale, men regningen er bedre sosialt fordelt enn i dag. Man slipper å forarge seg, fordi regningen ikke kommer i posten.

Hollywood

Mitt forslag er en kombinasjon. Fjern deler av NRK som ikke behøves eller som ikke trenger demokratisk kontroll. F.eks. film, serier, underholdningsavdelingen, musikk-radio og sport. Behold nyheter, men fjern en del av det og videreutvikle en del av det slik at nyheter fra NRK kan selges til andre kanaler, både radio, TV og aviser. Nyheter burde kunne bli selvfinansiert om det er profesjonelt og dermed etterspurt av andre medier uten tilsvarende utbygget nettverk av journalister. Behold også hensyn til distrikter, smal kultur (men på et bredt område av smal kultur), ikke-kommersiell barne-TV etc.

Man kan gjerne ha en underholdningskanal i NRK-regi som er betalingskanal. Resten av NRK bør finansieres over skatteseddelen.

Komite

Mange har sikkert meninger om hva som er allmennkringkasting og hva som er underholdning, og hva som er unødvendige pengesluk som kan elimineres. Kulturministeren bør sette ned en komite som kan gå igjennom disse tingene, og ut fra dette kan vi få kategorisert de forskjellige delene av NRK, slik at riktig finansieringsordning kan settes på de forskjellige kategoriene.

Lisensmodellen er den minst riktige av alle modellene, sosialøkonomisk sett.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s