Gull eller aksjer?

Investere i gull når aksjekursene stuper?

Penger

Både gull og sedler har i utgangspunktet null verdi. Det får imidlertid den verdien som folk generelt har tillitt til at det har. Det handler om hvilken makt som ligger bak og beskytter og promoterer verdien, og fremtidsutsiktene for denne makten. Og i noen tilfeller massepsykoser…

Når noe faller i verdi, er det gjerne fordi maktapparatet bak vakler.

Det som gir merverdi er folks arbeidskraft og entrepenørskapet med å sette denne arbeidskraften i system. Det er reell verdiskapning. Gull og sedler er kun symboler. Vi trenger verdisymbolene for å kunne ha markeder og spesialisere oss på hvert vårt (vi kan ikke være både bonde, fisker, handelsmann, tekniker og logistiker samtidig). Så verdisymboler kommer vi ikke utenom.

Imperium

Men man må ikke alltid se seg blind på symbolene. At dollar og euro vakler nå i år 2011, handler om at Kina og østen overtar «verdensherredømmet». USAs og de vestlige kulturers imperium er definitivt over. Men både USA og Europa vil likevel bestå, men i en mer bærekraftig versjon enn før og med mindre egosentrisk narsissisme og dekadente idealer. Det er Kina som setter arbeidskraften i system, både i eget land og globalt, og står for nåtidens entrepenørskap. Vi i den vestlige kultur klør oss i skjegget over gullpriser og aksjepriser mens vi utdanner barna våre til frisører og stylister.

Stylist

At gull svinger i verdi har med at når folk rømmer fra aksjemarkeder så må de plassere pengene et annet sted. Mange har i slike tilfeller tillitt til gull, og derfor vil det lønne seg å ha gull når aksjer går mot bunn. Og etterpå selge gullet og kjøpe aksjer. For så vil aksjene stige og gullet falle (når de som kjøpte gullet i krisetid begynner å selge det). Det veksler etter hva folk tror på. Å tjene på dette handler om å gjette riktig svingesyklus. Å tape på dette handler om å gjette feil.
Å sikre seg selv? Ta en utdannelse og jobb med ekte verdiskapning, og drit i spekulasjonene. Du blir ikke styrtrik, men du blir heller ikke fattig så lenge noen har bruk for dine kunnskaper. At markedene vakler i dag er da ingen krise. Det er sunn tilpasning til maktforholdene slik de faktisk er. Å lene seg tilbake på gullsekken er det dummeste man gjør. Sørg for å holde hjulene igang, og sørg for å sikre ettervekst. Utdannelse er den beste investering, både for seg selv og for sine barn og for samfunnet og verden generelt.

Universitet

Men som krisereserver kan nok et alternativ som gull være fint. Å bruke «studiepenger» på gull istedenfor utdanning vil derimot være kroneksempel på å spare seg til fant….. Ingen stat vil være så fattig som den som setter pengene i gull istedenfor utdanning…

I vestlige kulturer har vi etablert svært mange rammer rundt «metafysiske» markedsverdier, hvor også slike yrker lønner seg mer enn «reelt» arbeide. En bilsegler tjener mer enn en som skrur sammen bilen. Og en eiendomsmegler tjener mer enn en som bygger hus. Det er selvsagt mye mer verdifullt å kunne bygge et hus enn å vite hvilken side man skal signere på i et dokument. Og aksjemeglere er et rent snylteyrke, hvor man tjener penger på gambling med arbeidskraft. Det er innbringende, men svært langt fra reell verdiskapning. De skummer fløten av markedskreftene. Vi trenger selvsagt folk som jobber med markedsmaskineriet, men verdsettingen av disse yrker i forhold til reell verdiskapning og dyktig entrepenørskap viser en kultur med feil verdier.

Les også: http://www.abcnyheter.no/abc-penger/oekonomi/2011/12/27/kina-avgjoer-fremtiden-var

Reklamer

One response to “Gull eller aksjer?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s