Misbruk av symboler

Hey, hvordan havnet nazisymbolet inn på en kam fra vikingtiden?
Odinkam

Odinkam

Jo, det var så klart nazistene som tok dette symbolet og med det gav det «ny» mening. Opprinnelig et soltegn fra India, som blant annet vikingene «stjal», og som nazistene senere stjal på nytt.

http://nn.wikipedia.org/wiki/Svastika

Det at nazistene misbrukte dette symbolet gjør at det er veldig tabu i dag blant folk med normalt vett og oppdragelse. Det brukes i vesten kun for å skape avsky i bevegelser med laverestående mennesker som avskyr seg selv og menneskeheten (misantropiske bevegelser).

Men den største misbrukeren av symboler i Norge er kristendommen. Jul er midtvinterfest (juleblot) som ble kidnappet av kristendommen. Jul har opprinnelig ingenting med Jesus å gjøre (og for meg som ateist har jul fortsatt ikke noe med Jesus å gjøre).

Midtsommerfest (Jonsok/St. Hans) var nok blant det første de kristne stjal. Men de største tyveriene er selvsagt seremoniene rundt livsfaser, dåp, konfirmasjon, ekteskap og begravelse. De norrøne tradisjonene var lette bytter, siden de var tolerante, åpensinnet og desentraliserte. Kristendommen var imperialistisk, intolerant og sentralisert. Vikingene tok til seg mye de syntes var fint fra kristendom, frem til  ca 1000, hvor kristendommen var sterk nok til å vise sitt intolerante, ekte ansikt og sentraliseringen av makt skjøt fart.

Den mest svinaktige symbolbruken av kristendom, er i det norske flagget. At nordmenn må gå rundt med kristenkors for å vise sin nasjonale tilhørighet er noe forbasket svineri!

De kristne tyveriene er så innarbeidede, og har fått pågå så lenge at vi regner dem nesten som normale. Men andre symboltyverier pågår i dag, som jeg liker like lite:

Høyreekstreme bruker svært mye symboler fra norrønt (de bruker også mye annen eldre symbolikk, f.eks. tempelriddersymboler, amerikansk sørstatsflagg, symboler fra romerriket etc). De er vel i det hele tatt veldig glad i uniformering, ser det ut som.

Nazinorsk

Klesmerket «Thor Steinar» er et merke som brukes av tyske nynazister. Svastika er forbudt, men å bruke norsk flagg og norske navn har blitt deres erstatning. Så det kristne, norske flagget er altså her røvet av kremmere som selger til tilbakestående, arbeidsledige østtyskere som sprader rundt med norske  flagg og skylder på innvandrere at de selv er så elendige på skolen at de ikke får jobb.

Som ateistisk nordboer syns jeg det er viktig å verne om de norrøne symbolene, som er historisk arv. Svastikaen må vi nok anse som tapt til nazistene, men andre symboler bør vi kunne se på som kulturarv som viser hvor vi kom fra på en fin måte. I så måte er det viktig å ta tilbake viking-symboler fra høyreekstreme. Deres politiske syn er ikke forenelig med kulturarv fra vikingtiden. De står for ødeleggende holdninger og er generelt kyniske og misantropiske i sitt livssyn. Kynisme og kulturarv fungerer ikke sammen.  Man er ydmyk overfor kultur om man respekterer den.

Norrøne symboler brukes flittig innen nasjonalistisk musikk, spesielt innen tungrock. Den nasjonalistiske tungrocken er ofte mye mer lavpannet enn vanlig tungrock (som er intelligent), og bærer klart preg av at det er unge mennesker som ikke forstår så mye som står bak.

Til de som står bak dette vi jeg si følgende:

– «Dere elsker ikke Norge,  men et Norge okkupert av nazityskland. Patrioter? Nei, landssvikere! Misbruk av vikingsymboler gjør ikke at det blir nordisk.  Tyskerne misbrukte også vikingsymbolene, og det gjør nynazister fortsatt.  Hilsen en som er stolt over den norske kulturen som har henrettet Quisling og fengslet «patrioten» Anders Behring Breivik.»

Åsatruen var åpensinnet og tolerant i forhold til andre religioner. Det var ikke kristendommen. Disse wannabe vikingene i nazimiljøene er altså mere lik kristne enn vikinger: Feige, bakstreberske, intolerante og så usikre på seg selv og sin kultur at de må være ekle mot andre.

En ekte viking behøver ikke rakke ned på andre. En enkte viking kommer gjennom enhver storm med hevet hode. En ekte viking har en kultur som er fra før statsdannelsene, og ser på nasjonalisme som et kristenimperialistisk påfunn.

Disse falske vikingene er altså fanget av kristendom, og slett ingen stolte bærere av de norrøne symboler.

Reklamer

3 responses to “Misbruk av symboler

 1. Tilbaketråkk: Julekjøret | Bjørn Are Davidsens blogg

  • Hei. Vil bare si at mitt innlegg egentlig omhandler høyreekstrem symbolbruk, og er et angrep på nasjonalisme og nazisme. Jeg angriper også generelt kristendommen, det er riktig, men det er et bitema. (Jeg sorterer nok sikkert under begrepet «militant ateist», bevæpnet med utropstegn. 🙂 )

   Og mitt poeng her var at soltegnet fra India, svastikaen, er blitt et nazisymbol, på samme måte som det romerske henrettelsesinstrumentet kors er blitt del av det norske flagget. Symboler «stjeles» og får ny verdi. Men når det gis inntrykk av at opphavet til ting er fra noe annet enn hva historien faktisk kan vise, så må man kunne trekke i nødbremsen og si at selv om folk flest har et slikt inntrykk så er opprinnelsen noe helt annet.

   Jul er absolutt en videreføring av det norrøne etegildet man hadde ved solsnu. Man har riktignok justert på kalendere og slikt underveis, så datoene er ikke rett. At kristne etterhvert har blandet inn ting fra den romersk-kristne kristmessen er en annen sak. Men om man sier at julen er kristen, kan man like gjerne si at julen er ramadan. Jul og kristmesse er ikke det samme, selv om mange ser på det som samme sak. De har helt forskjellig tradisjonsutspring. Jul er øl, sprit og kjøtt. Fråtsing. Etegilde. Kristmesse er noe helt annet.

   Men en ting skal kristne ha rett i : Den norrøne juletradisjonen er ikke noe for barn og sarte sjeler. Sånn sett er det bra at folk legger voksendelen til julebord med jobb eller venner, og tar en roligere variant med familien.

   Julegaver er en del av kristmessen, og symboliserer jo gaver til jesusbarnet. Det har altså ikke noe med jul å gjøre. Og det vil det nok bli vanskelig å få ateister til å legge fra seg. 🙂 I det hele tatt så har kristne tradisjoner ført barn frem som hovedrolle i julefeiringen, og det er utrolig flott.

   Så du har rett: Julefeiringen er en sammenkobling fra en rekke tradisjoner. Men ordet jul er norrønt, og betegner etegildet ved solsnu. Det er det vi hadde frem til middelalderen i Norge, da vi ble underlagt makter fra sør.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s