Frp-koden: Er folk flest høyre-ekstreme?

Frp

Frp: Folk flest?

Martin Kolberg har lenge forsøkt å knekke det han kaller Frp-koden. Mye av bakgrunnen er nok at Arbeiderpartiet føler at Fremskrittspartiet har «stjålet» velgere som burde stemme Ap, og ønsker å finne ut hvorfor de har klart det.

http://www.abcnyheter.no/nyheter/110928/kolberg-hevder-han-har-knekt-frp-koden

Det er ganske enkle mekanismer som gjør at en del av de som går under betegnelsen «folk flest» sympatiserer med Fremskrittspartiet.

I utgangspunktet handler det om at folk flest ønsker å leve et behagelig, ukomplisert og godt liv. Det er egentlig ikke verre enn det, og det er egentlig et kjempefint livsmotto. Politisk ønsker man da å rydde bort det som oppleves som hindringer for å leve behagelig. Det er gjerne innvandrere i nærmiljø, bråkmakere i skolen, urimelige skatter og avgifter, detaljstyring («moralisering») og elementer som hindrer valgfrihet.

Fremskrittspartiet blir ofte beskyldt for å ha «enkle» løsninger. Det stemmer nok på mange områder. Men det skyldes i nesten like stor grad at debatten i andre partier får en akademisk ramme som virker ekskluderende på mange. Så politiske partier har egentlig skjøvet velgerne bort og indirekte sagt at de er «dumme kveg» som må bli fortalt hva de skal mene. Og der har Frp stått klar til å ta imot alle som andre partier har skjøvet vekk.

Men så litt om de enkeltsakene som Frp høster velgere på:

Kolberg snakker om at «radikal islam ikke har noe i Norge å gjøre». Hva mener han med radikal islam? Jeg mener at det å gå i religiøse uniformer er radikalt, så om min tolkning skal legges til grunn vil alle som bruker hijab, burka eller skjortel måtte forlate kongeriket og dyrke steinalder-religionen sin i mer gudfryktige omgivelser enn her nord. Ekstreme religiøse bør ikke få vokse ved innvandring til å bli pressgrupper, vi har nok med de marginaliserte kristne som er innfødte. Men tør Kolberg si hva han mener med radikal islam? Nei.

Siden Ap og Kolberg ikke tør si hva de mener med radikal islam, så må man tenke seg at det f.eks. bare gjelder terrorister som er ettersøkt av interpol. Altså en ekstremt snill tolking av begrepet «radikal islam». Og slikehanskene overfor islam har «folk flest» fått mer enn nok av. De ønsker å se at noen faktisk blir utvist fordi de er radikale. Ingen muslimer har blitt utvist av den grunn! Ergo ser jo folk at Kolberg snakker tøv. Han mener ikke det han sier, for vi oversvømmes av radikal islam!

Teoretisk og akademisk tilnærmingen til politisk debatt er noe som gjør at vanlige folk skyr venstreradikale og innvandringsliberale som pesten. Det oser forakt og nedlatenhet overfor vanlige folk som lever i dagens samfunn. Mange finner seg ikke i denne nedlatenheten, og stemmer derfor heller høyreekstremt (eller blir apolitisk sofavelger).

Folk flest ønsker nok ikke mye av den idioti de får med på kjøpet hos Frp: Kristenfascistisk støtte til Israel, USA-servil utenrikspolitikk, salg av nasjonale ressurser som energikilder  til høystbydende kapitalist (piss-i-buksa-politikk), gode privatskoler og helsevesen for de rike med tilhørende elendige tjenester til de som ikke kan betale etc.

Men folk flest er lei av en del avgifter: Spesielt bilhold og NRK-lisens kan være utslagsgivende for at folk flest stemmer Frp. Og her har folk flest rett. Det er dårlig arbeiderpartipolitikk å ha høye avgifter. Hensikten med avgifter er å begrense noe eller å finansiere noe som er valgfritt. Det som ikke er valgfritt og som er nødvendig bør ikke avgiftsbelegges, men finansieres med skatt. Skatt er sosialt fordelt ut fra inntekt og andre forhold, avgifter tar ingen slike hensyn.

Så skal Ap, eller andre partier, ta tilbake velgere fra Frp, så må f.eks  bilavgifter reduseres svært mye. Avgifter rundt bilhold bør være rundt bruk av bil, altså drivstoffavgift. Anskaffelse av bil og eierskapsskifte bør ikke avgiftsbelegges, siden det gjør at «folk flest» kjører gamle rusthauger med høyrere utslipp istedenfor nye biler med lavere utslipp.

NRK-lisens må inn på vanlig skatt. Folk flest går ikke med på å tvangsfinansiere NRK. Om NRK ses på som et kulturpolitisk viktig instrument, så må det finansieres med skatt. Ikke avgift. Mange ser ikke på TV (men ser på DVD), og noen ser kun på CNN, SVT, BBC etc. Hvorfor skal de finansiere NRK? Det oppleves svært urimelig av folk flest!

Om man betaler NRK i skatt eller avgift er jo samme sum i kroner, men oppleves ikke like urimelig når det skjer over skatteseddelen. Det blir tilsvarende som at man betaler for svømmebasseng over skatt selv om man ikke bruker dem. Folk flest forstår slik bruk av skattepenger, men ikke om man får regning i posten for svømmebasseng. Så sånn sett er det bare en teknisk endring av finansieringen, og gir ikke forskjeller i driften for NRK.

Så Frp-koden går ut på å tale for at folk flest får nyte et godt liv, uten urimelig distraksjon. Når enkel logikk kan forklare noe, så ønsker ikke folk å bli møtt med avanserte bortforklaringer. Det oppleves nedlatende. Det er det som er koden.

Så om man ønsker å få velgere, må man slutte å være nedlatende. Ta problemstillingene på alvor, ikke bortforklar dem.

Folk flest er ikke høyreekstreme, men er dritt lei av å bli sett ned på av politikere som hevder å vite bedre. Så folk protesterer mot urimelighet, og Frp har fanget opp mye av denne kritikken og målbærer den.

Folk flest skal med?

Folk flest skal med?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s